Waarom zomerbanden?

Tegenwoordig is er enorm veel keuze als het gaat over autobanden. Je moet onder andere kiezen uit merk en of je zomer-, winter- of 4 seizoenenbanden wilt. Dit kan zorgen voor een moeilijke keuze. Winterbanden en 4 seizoenenbanden zijn vrij logisch waarom je die zou nemen. Maar waarom zou je zomerbanden nemen?

Wat zijn zomerbanden?

Zoals de naam al aangeeft zijn zomerbanden banden voor in de zomer. Je zou de zomerband eigenlijk kunnen omschrijven als een ‘gewone’ band. De naam zomerband is gekomen toen fabrikanten winterbanden begonnen aan te bieden. Ze wilde de zomerbanden en winterbanden van elkaar onderscheiden en zijn zo op de benaming zomerbanden gekomen. De zomerband zit standaard onder een auto als die geleverd wordt omdat zomerbanden een lange levensduur hebben, veel grip hebben en vuil en andere dingen die vast komen te zitten in de banden goed kunnen afvoeren.

Wanneer gebruik je zomerbanden

Zomerbanden kunnen gelukkig binnen Nederland bijna heel het jaar door gebruikt worden. Er wordt pas aangeraden om winterbanden te gaan gebruiken als de temperatuur onder de 7 graden komt. Winterbanden hebben dan betere rijeigenschappen dan zomerbanden. Het is dan bijvoorbeeld dat je met winterbanden een kortere remweg hebt en wendbaarder bent dan met zomerbanden. Het rubber op winterbanden is afgestemd op temperaturen onder de 7 graden en het rubber van zomerbanden juist op temperaturen van boven de 7 graden. Het rubber op zomerbanden wordt bij koude temperaturen harder en minder elastisch waardoor je minder grip hebt bij slecht weer. Zomerbanden kun je dus eigenlijk heel het jaar gebruiken behalve bij temperaturen onder de 7 graden. Dan is het veiliger om toch voor winterbanden te gaan.

Waar op letten bij het aanschaffen van zomerbanden

Het is erg belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden voordat je nieuwe banden aanschaft. Heel belangrijk is natuurlijk om de juiste maat te hebben. De juiste bandenmaat kun je aflezen aan de zijkant van je huidige band. Een band waar bijvoorbeeld 225/55/R16 op staat. Houd in dat de band 225 mm breed is, een dikte heeft van 55% van de breedte en velgen van 16 inch. Met deze afmetingen weet je zeker dat je de juiste maat banden hebt en niet in voor vervelende situaties komt te staan.

Voor de beste velgen, banden en wieldoppen kun je terecht bij MW wheels. Het mooie is dat je alles gewoon online kan bestellen en mocht het nodig zijn kunnen ze alles monteren voor je!