Mag een hybride auto met een aanhanger rijden?

Je rijdt milieubewust én zuinig als je kiest voor een hybride auto. Elektrisch rijden is de toekomst en als jij op deze manier jouw steentje bij kan dragen aan een beter milieu is dat natuurlijk een snelle en fantastische manier om dat te doen. Weet je echter niet zeker of een trekhaak ook op een hybride auto mag? In dit artikel lees je er meer over.

Aanhanger voor een hybride auto, kan dat?

Wat is er handiger dan een praktische aanhanger voor een auto waar je al jouw grote spullen of aankopen in kwijt kunt? Even een rondje planken ophalen bij de bouwmarkt, geen probleem! Een verhuizing fixen? Alles wordt een stuk makkelijker met een fijne, grote aanhanger. Bij J.van Laar Trading vind je bijvoorbeeld een hoop verschillende soorten aanhangers. Voor benzine-auto’s is een trekhaak over het algemeen geen probleem. Maar hoe zit dat met hybride auto’s? Mogen die eigenlijk wel trekken? Het antwoord is: het ligt aan welk model je rijdt.

Waarom zijn hybride auto’s niet standaard met een trekhaak uitgerust?

Elektrische auto’s zijn in eerste instantie niet ontworpen om een geweldig trekvermogen te hebben. De belangrijkste aspecten van een elektrische auto waren en zijn nog altijd de milieuvriendelijkheid en de zuinigheid. Hybride auto’s zijn in gewicht ook zwaarder dan hun ‘gewone’ benzine-tegenhangers. Hierdoor zou de remweg met een aanhanger nóg langer zijn dan wat deze nu al is, wat gevaarlijker is op de weg. Wanneer een hybride auto voorzien zou worden van een trekhaak, dan zou deze in het verlengde van de batterijen van je auto geplaatst worden. Zou je een botsing krijgen, dan is de kans dat je batterij beschadigd heel groot. Je hebt dan tevens een zeer grote kans dat de motor in brand vliegt of ontploft.

Welke hybride auto’s mogen wel een trekhaak gebruiken?

Hiervoor dien je jouw kentekenkaart te controleren. Hierop staat het trekvermogen vermeldt. Dit is ook op te vragen via de RDW-site. Staat er geen gewicht aangegeven maar alleen ‘-’? Dan is het verboden om aan jouw auto een trekhaak te laten monteren. Hybride auto’s die wel een trekhaak mogen monteren zijn: de Passat en de Golf GTE, de Toyota RAV4 Hybrid, De Mitsubishi Outlander en de Volvo V60 Plug-In Hybrid. Let bij het koppelen van je aanhanger wel altijd erop dat het totale gewicht (dus het gewicht van de aanhanger plus het maximale laadvermogen) niet de trekhaaklast van de trekhaak overschrijdt.