Tips bij het kopen van een tweedehands auto

Heb je net je rijbewijs gehaald? Dan kun je hoogstwaarschijnlijk niet wachten om zelf de weg op te gaan. Misschien heb je het geluk dat je de auto van je vader, moeder of grote broer mag lenen. Als dit niet het geval is, dan zul je op zoek moeten gaan naar een eigen auto. Een tweedehands auto kan dan een hele goede keus zijn. Maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten bij het aanschaffen van een tweedehands auto. Je wil immers niet dat je wordt opgelicht!

De verkoper

Als eerste is het belangrijk om de reputatie van de dealer op te zoeken. Zoek online op de naam van de dealer of de verkoper. Komen er een heleboel negatieve reviews naar boven? Dan is het misschien verstandig om de koop niet door te laten gaan. Zijn er een paar negatieve reviews, maar is het grootste deel positief? Dan kun je doorgaan naar de volgende stap. Probeer altijd bij de verkoper te achterhalen waarom hij of zij de auto verkoopt. Het is helemaal niet gek om hier gewoon naar te vragen! Vraag ook of de verkoper zich identificeert en of de gegevens kloppen. Ditzelfde geldt voor het onderhoud. Vraag hier eens naar bij de verkoper en check of het klopt. Als er binnenkort klein onderhoud moet worden gepleegd aan de auto hoeft dit geen heel groot probleem te zijn.

Uiterlijk van de auto

Vervolgens kun je zowel de buitenkant als de binnenkant van de auto controleren. Aan de buitenkant controleer je de naden, de banden en roestplekken. Lopen de naden mooi recht? Als ze scheef lopen heeft de auto mogelijk schade gehad. De banden dienen voldoende profiel te hebben en de banden horen hetzelfde te zijn. Ruik je een muffe lucht? Dan kan dat wijzen op een lekkage.

Kijk ook altijd even onder de motorkap. Het koelsysteem en het motorblok zijn hierbij heel belangrijk. Er mogen namelijk geen lekkages aanwezig zijn. Heb je zelf geen verstand van bovenstaande zaken? Neem dan vooral iemand mee die er wel verstand van heeft!

Proefrit

Maak altijd een proefritje in de tweedehands auto. Ook hier zijn er weer een aantal zaken om op te letten. Als de motor al warm is voordat je begint met de proefrit kun je je afvragen of de motor koud wel goed start. Luister goed naar de motor, deze hoort regelmatig te draaien. Check ook de uitlaat en de kleur van het uitlaatgas. Tijdens de proefrit kun je het beste op geluidjes tijdens het rijden over hobbeltjes en drempels, aangezien deze kunnen wijzen op slijtage. Kijk of het dashboard goed werkt, of het aangrijpingspunt van de koppeling goed is, of de auto soepel schakelt en of de toerenteller in orde is. Check ook even of het stuur recht staat. Dit kun je doen op een rechte weg. Test tot slot of de auto stabiel op de weg ligt.