Hoe kun je op jonge leeftijd een autoverzekering afsluiten?

Ben je sinds kort in het bezit van het roze pasje? En wil jij graag direct van jouw vrijheid genieten? Dan is het interessant om jouw eigen auto te kopen. Voor een ‘startersauto’ hoef je gelukkig niet de hoofdprijs te betalen; voor een paar honderd euro kun je al een prima auto aanschaffen.

Hierbij moet je echter wel met enkele verplichtingen rekening houden. Zo moet je jouw auto verzekeren. Doe je dit niet? Dan mag je géén gebruik van het openbare wegennet in ons land maken. Mocht je zonder verzekering rijden, kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Als je een auto gaat kopen, moet je dus direct op zoek naar een goede autoverzekering.

Hoge premies

Ben je een beginnend bestuurder? Dan krijg je al snel flinke premies voorgeschoteld. Dit komt puur door de risicoanalyses die door de verzekeringsmaatschappijen uitgevoerd worden. Zij hebben data waaruit blijkt dat beginnende bestuurders vaker schade rijden. Om zich alvast tegen deze schade in te dekken, rekent men op voorhand al een hogere premie.

Als beginnend bestuurder is dit iets waar je goed rekening mee moet houden. De totale kosten per maand kunnen zo behoorlijk voor je oplopen. Je hebt immers ook nog met wegenbelasting, onderhoud, brandstof en eventuele reparaties te maken.

Niet overal welkom

Wil jij een autoverzekering afsluiten als beginnend bestuurder? Houd er dan ook rekening mee dat je niet overal welkom bent. Dit klinkt heftig, maar het komt op het volgende neer: niet alle verzekeringsmaatschappijen willen jonge bestuurders als klant hebben. Dat is zéker het geval als je een relatief snelle auto wilt verzekeren.

De combinatie beginnende bestuurder en een snelle auto is alles behalve ideaal. Als je zo’n auto wilt verzekeren, heb je namelijk echt weinig keuze. Je kunt uit slechts enkele autoverzekeringen kiezen, waarvan de premies echt ongekend hoog liggen. Het verzekeren van een auto op jonge leeftijd is al met al geen gemakkelijke opgave.

Het advies is dan ook om vol te blijven houden. Blijf goed onderzoek doen en probeer zoveel mogelijk schadevrije jaren op te bouwen. Naarmate je langer je rijbewijs hebt, daalt de premie overigens ook.