Alles over de rijbewijskeuring

Misschien heb je al wel eens gehoord van de rijbewijskeuring. Dit is een keuring waardoor iedereen veilig kan deelnemen aan het verkeer. Dit is niet alleen belangrijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van andere weggebruikers. Twijfel je of je je moet laten keuren? Of wil je meer weten over de rijbewijskeuring? In deze blog vertellen we je er alles over.

Wanneer rijbewijskeuring?

Om veilig te kunnen autorijden, is het belangrijk om gezond te zijn. Het CBR houdt in de gaten of je gezond genoeg bent om te mogen autorijden. Soms moet je een formulier invullen met vragen over je gezondheid, waarna het CBR bepaalt of je mag autorijden. Dit is bijvoorbeeld het geval als je rijexamen doet. Voordat je het examen aflegt, vul je een Eigen verklaring in. In deze verklaring staan een aantal vragen, welke je allemaal met nee moet kunnen beantwoorden. Moet je een of meer vragen met ja beantwoorden? Dan zal je rijgeschiktheid worden onderzocht. Ook als je 75 jaar of ouder bent, zul je worden gekeurd. Op deze leeftijd is de kans op lichamelijke problemen namelijk groter. Het rijbewijs C en D zijn voor de besturing van een vrachtwagen of bus. Hierbij is de kans dus groot dat je veel uur op de weg zit, en bovendien zijn deze voertuigen een stuk groter en zwaarder dan een gewone auto. Daarom word je bij de verlenging en het aanvragen van deze twee rijbewijzen ook gekeurd.

Wat houdt een rijbewijskeuring in?

Tijdens de rijbewijskeuring wordt vastgesteld of je gezond genoeg bent om deel te nemen aan het verkeer. Het is namelijk belangrijk dat er geen aandoeningen zijn die jouw eigen veiligheid en die van andere weggebruikers in gevaar brengen. Er moet een vragenlijst van het CBR worden ingevuld, een lichamelijk onderzoek, beoordeling van het gezichtsvermogen en een urineonderzoek. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of je je armen en benen goed kunt gebruiken, hoe hoog je bloeddruk is en of je goed kunt zien. Als het nodig is zal de arts je doorverwijzen naar een specialist, zoals een oogarts.

Waar kan ik terecht voor een rijbewijskeuring?

Er zijn verschillende plekken waar je terecht kunt voor een rijbewijskeuring. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij de huisarts, ook al keuren veel huisartsen hun eigen patiënten niet. Maar er zijn nog meer instanties waarbij je terecht kunt voor een rijbewijskeuring. Bij Eyescan kun je bijvoorbeeld nauwkeurig je ogen laten testen. Eyescan is op de hoogte van alle richtlijnen van de oogkeuring en kan je hier dus goed bij helpen. Zo kun je rekenen op betrouwbare resultaten, zodat je veilig de weg op kunt!