5 tips voor studenten die graag een auto willen kopen

Natuurlijk wilt iedereen met een rijbewijs graag zijn of haar eigen auto kopen, maar daar moet je natuurlijk wel eerst veel voor bijverdienen. Niet elke student kan zomaar een auto kopen. Er zijn weinig aankopen groter dan dit en dat kan je niet zomaar doen zonder daarover na te denken. Daarom hebben wij hier een aantal praktische tips voor de studenten die toch graag een auto willen kopen.

1. Bijbaan

Zoals gezegd: een auto kopen is best een dingetje, want goedkoop is het niet snel te noemen. Natuurlijk moet je daarvoor een goede bijbaan hebben, omdat er veel kosten bij komen kijken en je deze wel allemaal moet kunnen betalen. Als je dus graag over een tijdje je eerste auto wilt gaan kopen, is het zoeken van een bijbaan een hele belangrijke tip. Maak daarbij bewuste overwegingen: ga ik voor de bijbaan die het gezelligst lijkt, of voor vacatures waar meer geld te verdienen valt. De schouders eronder en hard werken aan jouw droom!

2. Sponsoren zoeken

De tweede tip is misschien wel de voor de meest hand liggende optie. We hebben het hier natuurlijk over het zoeken van sponsoren binnen de familie en vriendenkring.

Dat is de mooie terminologie voor simpelweg opa’s, oma’s en ouders om een bijdrage vragen. Tenslotte is het voor het goede doel, toch? Jouw vrijheid en zelfontwikkeling.

3. Tweedehandsauto

Een andere optie die veel meer mogelijkheden biedt, is het zoeken naar een tweedehandsauto. Een gloednieuwe auto voor de show is heus niet gelijk nodig: occasions zijn uiteraard veel goedkoper dan een nieuw model. Een beetje compromis zorgt ervoor dat jij sneller over kan tot de aanschaf van jouw eigen auto. Deze zijn natuurlijk veel goedkoper dan gloednieuwe auto’s. Hierdoor kan je sneller je eigen auto kopen. Wel moet je hier van tevoren gedegen onderzoek naar doen. Controleer goed de staat van de auto. Goedkoop kan namelijk duurkoop zijn als blijkt dat je alleen maar meer geld kwijt bent aan reparatiekosten. Laat je adviseren door mensen die er kennis van hebben en lees eerst deze tips.

4. Online Crowdfunding

Wil het écht niet lukken, kun je altijd nog een online crowdfunding beginnen. Je kan een eigen website maken waar je aan onbekende mensen vraagt of zij jou kunnen sponsoren, of een aanvraag op een bestaand crowdfunding platform. Dit klinkt misschien heel raar, maar er zijn regelmatig mensen die dit doen en graag willen helpen. Dit is vooral relevant als jij een auto nodig hebt om een gedegen reden, bijvoorbeeld omdat het openbaar vervoer jouw studie of werk niet kan bereiken.

5. Vraag rond in jouw netwerk

Hoe je écht een goede deal vindt op jouw eerste auto? Soms is het antwoord dichterbij dan je denkt. Trek je stoute schoenen aan en vraag simpelweg rond in jouw kenniskring of zij een auto hebben die voor een zacht prijsje de deur uit mag. Mogelijk heeft de buurman van de klasgenoot van jouw achternicht nog een fantastische deal op een auto: het kan raar lopen. Een oproep doen op social media loont!