Verkoop uw auto gratis voor de beste PRIJS!

Zelfrijdende auto eind dit jaar in Nederland

Het gaat hier om een wereldprimeur, aldus de provincie Gelderland. In geen enkel ander land zou een auto zonder een stuur de weg op mogen. In de VS wordt al wel getest met een stuur en met een chauffeur, zodat die eventueel zou kunnen ingrijpen.

Het experiment bevat een route van ongeveer zes kilometer. Namelijk vanaf station Ede-Wageningen naar de universiteit in Wageningen. Afgelopen vrijdag heeft de ministerraad akkoord gegeven voor het experiment tussen het gewone verkeer. Echter moeten de verkeersregels hier wel voor buigen. Dit wetsvoorstel moet nog worden ingediend bij de eerste en tweede kamer.

Bekijk hier een video van de zelfrijdende auto:De zogenaamde VIPA, Ligier EZ10, is een autonoom elektrisch busje dat op een lading ongeveer 8 uur kan rijden. Opvallend is dat de EZ10 van oorsprong niet zelfrijdend is. Wanneer ze in Nederland binnenkomen worden ze dus aangepast. De voertuigen zullen niet harder dan 50 km/h gaan en worden bestuurd met behulp van GPS, 3D-beeld en een radarsysteem.

ligier-ez10

 

Vrachtwagens

In Rotterdam willen TNO en vrachtwagenfabrikant DAF ook gaan experimenteren met zelfrijdende vrachtwagens. Dit zal volgende week plaatsvinden in Zwolle. Het zal echter nog heel lang duren voordat we deze voertuigen op de Nederlands snelwegen zien rijden, aldus Melanie Schultz van Haegen (infrastructuur).