Verkoop uw auto gratis voor de beste PRIJS!

Rode kruis boven de snelweg door ons genegeerd

A15-ONGEVAL-AFSLUITING


 

Rijkswaterstaat test sinds 2013 al op meerdere trajecten in Nederland, waaronder op de A1 bij knooppunt Beekbergen en op de A12 tussen Bunnik en Ede. Hier is gebleken dat automobilisten 1500 keer per maand de rode kruizen negeren. Erg zorgwekkend, aldus Rijkswaterstaat.

Volgens woordvoerder Debby Slegtenhorst zijn de 2 bovengenoemde locaties representatief voor andere plekken in Nederland zoals bijvoorbeeld de A1, A12, A20, A27, A28 en de A67. Op deze plekken zijn extra borden geplaatst om het nog duidelijker te maken.

 

Mogelijke oorzaak

Volgens de ANWB en verkeersdeskundigen wordt dit veroorzaakt door misopvattingen van het rode kruis. Sinds de komst van spitsstroken worden ze namelijk niet alleen meer gebruikt voor gevaarlijke situaties zoals een ongeval of wegwerkzaamheden. Tevens betekent het bord van origine: “hallo er is iets ergs aan de hand”. Maar negen van de tien constateert de automobilist vervolgens dat er niks aan de is op de afgesloten strook, aldus Ad Vonk van de ANWB.

Het VID, Verkeers Informatie Dienst, meldt dat de cijfers nog veel hoger zullen uitvallen. Zij zien dagelijks door het hele land dat de kruizen worden genegeerd. Ook bij ongevallen en wegwerkzaamheden.

 

Boete

De politie gaat in ieder geval harder optreden. Automobilisten die voor de eerste keer een rood kruis negeren kunnen een boete van 230 euro op de deurmat verwachten. Wanneer dit vaker gebeurt moet de bestuurder zich melden bij de rechter en volgt er mogelijk een strafblad.