Verkoop uw auto gratis voor de beste PRIJS!

Pompstations verliezen kortgeding accijnsverhoging

Vanmorgen heeft de rechtbank in Den Haag besloten geen voorlopige schadevergoeding te betalen aan pomphouders. Het kort geding over de accijnsverhoging op LPG en diesel is verloren tot grote teleurstelling van de Bovag.

Het kort geding vond vanmorgen plaats in Den Haag en was aangespannen door twee pompstationhouders uit de grensstreek en stichting Accijnsclaim. Door de verhoging lijden veel ondernemers aan verliezen. Steeds meer mensen uit grensstreken kiezen ervoor om over de grens te tanken omdat de prijzen daar goedkoper zijn. Hierdoor lopen de pompstations veel omzet mis.

Eis

verlaten stationDe stichting, bestaande uit de Bovag, de belangenvereniging voor pompstations Beta en een groep van honderd onafhankelijke pompstationhouders aan de grens, willen een zogenaamde bodemprocedure tegen de Staat aanspannen. Echter vrezen ze zich niet staande te kunnen houden voordat er een uitspraak in de procedure wordt gedaan. In het kort geding eisten ze een voorschot op de schade die ze hebben geleden.

 

Logisch

In de uitspraak van de rechter staat onder andere dat het aannemelijk is dat de accijnsverhoging heeft bijgedragen aan de slechte omzet van de pomphouders, maar niet in welke mate. De eis is te ruim en algemeen genomen. De rechter wijst op teruglopende omzetten die al in 2013 waren begonnen en dus voor de accijnsverhoging.

 

Mogelijke oorzaken

Er zijn volgens de rechter veel meer mogelijkheden die tot deze verliezen hebben geleden. Zo wijst de rechter op stagnerende economische ontwikkelingen, zuinigere auto’s en bevolkingskrimp in de grensregio’s. Tevens speelt de verhoging van BTW, de accijnsverhoging op tabak en alcohol ook een rol in de daling van de winkelomzet van de pomphouders.

Of er een hoger beroep komt is nog de vraag. Momenteel wordt de uitspraak bestudeerd door advocaten van de stichting.