Verkoop uw auto gratis voor de beste PRIJS!

Brandstofprijzen weer omhoog

Sinds eind januari zijn de prijzen voor brandstof weer omhoog gegaan. Mede door de ongunstige wisselkoers zijn de prijzen voor benzine bijna met 10 procent gestegen en diesel met ruim 8 procent.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de gemiddelde prijs voor een liter Euro95 nu €1,60 terwijl dat in januari nog €1,46 was. Diesel steeg naar €1,28 en is daarmee €0,10 duurder vergeleken met de prijs in januari.

Brandstofexpert Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers zegt dat deze stijging te maken heeft met de wisselkoers tussen de dollar en de euro. Ruwe olie wordt namelijk betaald met dollars terwijl wij het bij de benzinepomp met euro’s betalen. “Doordat de euro steeds minder waard wordt ten opzichte van de dollar betaalt de consument dus meer aan de pomp.” Echter zijn de brandstofprijzen niet geheel afhankelijk van de dollar maar ook van vraag en aanbod, aldus van Selms.

Daarnaast speelt de situatie in Iran ook een belangrijke rol. Oliemaatschappijen kopen de ruwe brandstof namelijk nog redelijk goedkoop in. Op het moment dat Iran nog meer mag produceren zal het ook merkbaar worden aan de pomp, tenzij de dollarkoers weer roet in het eten gooit.