Verkoop uw auto gratis voor de beste PRIJS!

Auto verkopen tips: 46 tips op uw auto veilig te verkopen

In 2016 zijn meer dan 300.000 auto’s verkocht. Niet gek, Nederlanders wisselen graag van auto na 4 á 5 jaar. Jij hebt nu ook het moment bereikt dat je toe bent aan een nieuw model, maar eerst moet je je vertrouwde (of onbetrouwbare) auto inruilen of verkopen. Lees de volgende auto verkopen tips en ontdek hoe je het meeste geld terug krijgt voor je rijtuig in zo min mogelijk tijd.

Veilige verkoopkanalen

Je wil je vehikel, wagen of bolide zo snel mogelijk verkopen zodat je weer verder kan en eventueel een nieuwe auto of occasion kan kopen. Het is mogelijk je auto te verkopen aan particulieren, auto opkopers of dealers.

Auto veilig verkopen: tips voor particuliere verkoop

Particuliere auto verkoopsite kiezen

 1. Bekijk het aanbod op de autosite om de populariteit te bepalen. Autoscout24 heeft op moment van schrijven “338.272” resultaten voor het merk Volkswagen. Terwijl Marktplaats593 auto’s van het Duitse merk heeft. Kies voor een verkoopsite met veel resultaten, zodat je zeker bent dat je advertentie door veel potentiele kopers gezien wordt.
 2. Bekijk drie prijzen van vergelijkbare auto’s en neem het gemiddelde van die drie auto’s. Let daarbij op KM stand, bouwjaar, motor, opties e.d. Vergelijk deze prijs met een auto opkoper of een dealer en ga na of het de moeite waard is om de auto zelf te verkopen.
 3. Ontvang meer biedingen door te kiezen voor meerdere verkoopsites.

Auto verkoopprijs bepalen

 1. De vraagprijs is bijna altijd hoger dan de uiteindelijke verkoopprijs, houd hier rekening mee met het bepalen van de verkoopprijs.
 2. Maak gebruik van het ankereffect. Vermeld eerst de nieuwwaarde van de auto en vervolgens de vraagprijs. Het brein concentreert zich op de eerst beschikbare informatie. Nieuwe informatie wordt beoordeeld aan de hand van die informatie.
 3. Bepaal aan de hand van de uitkomst van stap 2 de vraagprijs van de auto. Indien er weinig vergelijkingsmateriaal beschikbaar is kunt u met behulp van de ANWB koerslijst de waarde van uw auto bepalen.

Auto voorbereiden voor de verkoop

 1. Gun je auto één laatste onderhoudsbeurt. Vergeet niet een stempel te laten zetten in het onderhoudsboekje, zodat de geïnteresseerde een goed gevoel heeft over de auto.
 2. Een auto met nieuwe APK keuring verkoopt makkelijker. Maak een afspraak met de garage voor een APK keuring, combineer deze eventueel met de onderhoudsbeurt om een korting af te dwingen.
 3. Ontzorg de koper door het verhelpen van problemen. Denk aan het repareren van de Airco of het vervangen van een distributieriem of accu. Een koper is op zoek naar auto waaraan hij zo minmogelijk moet doen. Voor auto’s met mankementen wordt een lagere prijs betaald. Daarnaast ben je verplicht om eventuele mankementen aan te kaarten, anders kan de koop worden teruggedraaid of een schadevergoeding worden geëist.
 4. Win nog meer vertrouwen van de koper door het bijvullen van vloeistoffen, zoals motorolie, rem-, ruitenwisser- en stuurbekrachtigingsvloeistof.
 5. Maak onderhoudsgeschiedenis en gemaakte kosten inzichtelijk voor de nieuwe autobezitter. Verzamel bonnetjes van grote reparaties, zoals het vervangen van een accu of distributieriem. Een onderhoudsboekje waarin de jaarlijkse onderhoudsbeurten staan vermeld heeft een positieve invloed op het vertrouwen.

Auto wassen en opruimen voor de verkoop

 1. Laat de buitenkant van de auto weer blinken als nooit tevoren. Zeg vaarwel tegen een spons en gebruik een microvezel doek in combinatie met een 15 liter emmer. Zowel een microvezel doek als het regelmatig vervangen van het sop voorkomen dat steentjes of zand achter blijven die krassen veroorzaken.
 2. Denk aan je schoonmaaktechnieken. Was in lijnen van onder naar boven om cirkelvormige krassen te voorkomen.
 3. Het is tijd voor de velgen. Verwijder grof vuil door de hoge drukreiniger 35 cm van de velg af te houden. Laat de velgen opdrogen en kies een velgenreiniger naar keuze. Behandel zowel de voor- als achterkant van de velgen. Gebruik voor het drogen een zachte katoenen doek.
 4. Maak met een stofzuiger met smalle mond de auto van binnen schoon. Zuig ook tussen en onder de autostoelen.
 5. Met een microvezel doek en bijvoorbeeld Glasex kun je het dashboard en andere kunststofdelen, zoals de binnendeur schoonmaken. Een schoonmaakmiddel met een frisse geur is aanbevolen.
 6. Een poetsdoek of zeem zijn je redmiddel voor de binnen- en buitenruiten. Gebruik geen keukenpapier, hiermee is de kans dat je strepen achterlaat groot. Ook ammoniak kan de autoruit beschadigen.
 7. Laat kleine krasjes verwijden als sneeuw voor de horizon en laat je auto letterlijk blinken als nooit te voren door het gebruiken van een politourmachine. Hierdoor heeft je auto een “nieuwe” look en verkoopt deze een stuk makkelijker.

Auto fotograferen voor de verkoop

 1. Ga niet aan de slag met fotografie voordat je de vorige tips over het schoonmaken hebt opgevolgd. Een vieze auto zorgt voor reflecties, dat maakt je auto niet aantrekkelijker.
 2. Let op verlichting en belichting van de auto. Fotografeer rond zonsopgang of ondergang voor het ideale licht om een mooi effect te creëren. Zet de auto verlichting aan om het focuspunt naar de auto te brengen.
 3. Een bijpassende achtergrond geeft sfeer aan de foto. Heb je een sportieve auto? Dan is een landweg dé plek voor je foto’s. Terwijl een foto op de oprit weer ideaal is voor een Citroen C1 of andere kleine stadsauto.
 4. Fotografeer de auto vanuit elke hoek zodat autozoekers een objectief beeld krijgen. Probeer niet te veel foto’s van bovenaf te maken. Een foto van onderaf maakt meer indruk.
 5. Schiet ook van de bestuurderstoel en belangrijke attributen daaromheen, zoals de meters, eventuele stuurbediening en andere opties een plaatje.
 6. Benadruk extra’s van het interieur en exterieur zoals lichtmetalen velgen, parkeersensoren of een panorama dak.
 7. Vergeet de achterbak, onderhoudsboekjes, handleidingen en de sleutels niet. Geef een zo compleet mogelijk beeld van de auto. Vermijd kleine beschadigingen niet, maar toon ze juist. Zodat de koper op voorhand weer waar hij aan toe is.
 8. Leen een camera, het liefst een spiegelreflex van een buurman, vriend of kennis om de scherpe en goed belichte beelden te schieten. Hierdoor val je op in de zoekresultaten van autosites.

Advertentietekst schrijven

 1. Trek de aandacht met een relevante en onderscheidende titel. Een geschikte titelformat kan zijn Merk + Model + Motortype + Opvallend detail + Bouwjaar. Bijvoorbeeld “Seat Ibiza Sport-up 1.6 met werkende airco bj 2009”.
 2. Houd de aandacht en het vertrouwen vast met een eerlijke inleiding. Door een persoonlijke touch te geven, valt de advertentietekst op t.o.v. andere. Omschrijf je situatie en waarom je de auto verkoopt. Verkoop geen onzin, maar spreek de waarheid.
 3. Omschrijf ook de mankementen en gebreken van de auto. Indien de auto schade heeft gehad, beschrijf dan wat er aan gedaan is om die problemen op te lossen.
 4. Begin met het benoemen van de volledige opties en eigenschappen van de auto. De eerste paar tekens zijn bij sommige sites zoals marktplaats in het zoekoverzicht al zichtbaar.
 5. Maak de tekst goed leesbaar door het gebruik van korte zinnen, alinea’s, opsommingen en overige opmaak. Slecht leesbare teksten komen onprofessioneel en onbetrouwbaar over.
 6. Benadruk de zogenoemde USP’s (unique selling points) van je auto. Dat kunnen eigenschappen zijn, maar ook emoties, zoals “Ik heb mijn VW up de laatste jaren zelfs meegenomen naar de Alpen, geen enkel moment heb ik me onveilig gevoeld”.
 7. Controleer de advertentietekst nauwkeurig op spelfouten en interpunctie om een slordige indruk te voorkomen.
 8. Ben je een autogek? Vermijd dan vaktaal om de tekst voor iedereen toegankelijk te maken.

Advertentie promoten op autoverkoopsite

 1. Wil je je auto zo snel mogelijk verkopen? Veel advertentiesites bieden de mogelijkheid om je advertentie extra te laten opvallen door deze uit te lichten, omhoog te plaatsen of zelfs te tonen op de homepage. Stel dat je een occasion hebt ter waarde van € 8.000,- dan is een week adverteren voor € 8,- nog niet eens 0,1% van de waarde, maar je hebt wel kans je auto sneller te verkopen. Dus zeker de moeite waard.
 2. Een niet vaak genoemd alternatief is het maken van een Facebook advertentie met een link naar de autosite waar je auto op staat. Kies als doelgroep voor je advertentie bijvoorbeeld mannen tussen 23 – 60 die het merk van je auto “liken”. De exacte doelgroep is natuurlijk afhankelijk van het type auto dat je verkoopt.

Omgaan met een bezichtiging of proefrit

Je hebt een mogelijk geïnteresseerde koper. Waar moet je op letten tijdens het tonen van de auto, de proefrit en het onderhandelen? Je leest het in de onderstaande tips.

 1. De meeste kopers stellen zich kritisch op om een betere positie te krijgen tijdens de onderhandelingen. Zet een positieve sfeer neer door belangstellend te zijn naar de koper. Een “koetjes en kalfjes” gesprek creëert een grotere gunfactor.
 2. Probeer positieve eigenschappen van de auto te koppelen aan de situatie van de mogelijke koper. Heeft de geïnteresseerde bijvoorbeeld kleine kinderen, benoem dan bijvoorbeeld dat de auto als veiligste uit de test kwam in 2015. Geeft hij aan dat hij van sportief rijden houd, benoem dan het aantal PK’s of het sportieve uiterlijk.
 3. Wees eerlijk over de mankementen van de auto, benoem de mankementen altijd. Besteed hier echter niet te veel aandacht aan en sluit het gesprek voor of tijdens de proefrit af met een positieve toon. Hierdoor blijven de negatieve zaken minder goed hangen.
 4. Ga zelf mee met de proefrit als de klant daar geen problemen mee heeft, zodat je de controle houd over de gedachte van de klant.
 5. Creëer urgentie door aan te geven hoeveel belangstelling er is. Geef niet te veel tijd, als iemand wil nadenken, geef hem dan hooguit een paar minuten bedenktijd. Hij/zij is inmiddels al geïnteresseerd in je auto. Hierdoor voorkom je verder onderhandelen en is de kans dat iemand direct de auto koopt groter.

Auto verkoop & overdracht

 1. Is de auto verkocht, voorkom dan gedoe achteraf. Laat de koper de koop zwart op wit bevestigen. Een mailtje met een tekst als “Hierbij koop ik auto X voor X bedrag van u” is voldoende.
 2. Geef de koper het tenaamstellings- en het overschrijvingsbewijs of de kentekenkaart en de tenaamstellingscode. Een tenaamstellingscode heb je gekregen bij het kopen van de auto indien je een kentekenkaart hebt. Ben je de tenaamstellingscode kwijtgeraakt? Vraag dan een nieuwe aan.
 3. Zoek voor de koper een PostNL locatie of RDW-balie waar hij/zij het kenteken van de auto kan overschrijven. Hij ontvangt een vrijwaringsbewijs na het tonen van de legitimatie en de autopapieren. Waarmee je aantoont dat de occasion niet meer op je naam staat.
 4. Geef het voertuigbewijs pas na het overhandigen van het vrijwaringsbewijs, anders moet je nog wegenbelasting, verzekering en eventuele boetes voor de koper betalen.
 5. De koper ontvangt een nieuwe kentekenkaart per post. Gefeliciteerd je auto is nu officieel verkocht!

Mededelingsplicht en bedenktijd

Aangezien de verkoopovereenkomst tussen twee particulieren plaatsvind is de veel gebruikte bedenktijd van 14 dagen niet van toepassing. Echter ben je wel verplicht om mankementen aan de auto te vermelden aan de koper, ook als de potentiele koper daar niet om vraagt. Bij het niet vermelden van gebreken, kan de nieuwe eigenaar eisen om de schade te herstellen.

Auto verkopen via een auto veilingsite of opkoper

Je auto makkelijk en snel verkopen is ook mogelijk via een auto veilingsite of auto opkoper. Het bedrijf doet een bod op basis van de gegevens die je invult, zoals:

 • Kenteken
 • Kilometerstand
 • Uitrusting
 • Uitvoering

Vervolgens kan je zelf besluiten of je het bod aanvaart of niet. De hoeveelheid informatie die je opgeeft tijdens het invullen van stappen hebben invloed op de hoogte van het bod. Hoe meer de opkoper over je auto weet, des te beter hij een inschatting kan maken. Daardoor is de kans dat de autoveiler of opkoper een hoger bod doet groter.

De koper kan in overleg zelfs uw auto ophalen. Via een auto opkoper kan je auto binnen 1 dag verkocht worden. Geen gedoe met marktplaatsen en proefritten.

Auto inruilen bij een dealer

Ook het inruilen van je auto bij een dealer is gemakkelijk. De dealer past de vraagprijs van je nieuwe auto aan op basis van de inruilwaarde van je auto. Echter lever je vaak meer in dan je lief is. Een autodealer kan al snel honderden euro is zijn eigen zak steken. Geef net als bij de particuliere verkoop aan wat voor onderhoud de auto al in het verleden heeft gehad en wat vervangen is, zoals de distributieriem. Vergelijk daarnaast altijd de inruilwaarde met andere autobedrijven om een goed beeld te krijgen van een reëel bod.

Je auto binnen 24 uur verkopen aan Gratisuwautoverkopen

Vul binnen 5 minuten informatie over je auto in op gratisuwautoverkopen.nl en ontvang dezelfde dag nog een passend bod. Vervolgens bepaal je zelf of je je auto verkoopt of niet. Geen gedoe, verkoop je auto vandaag nog.